INFORMATION OM FIBERÖVERGÅNGEN

Hej

Här kommer information om fiberövergången


 

Övergång till fibernätet. Så här kommer det att gå till

Bakgrund
I protokollet från Vårstämman framgår att styrelsen ger Carl-Johan Arfwidsson, Roland Johansson och Tommie Boholm i uppdrag att ” få fram bättre och enklare information om fiberinstallationen”.

Styrande faktorer
Efter ett antal kontakter med främst Martin Konczak (ansvarig för Telias offert till samfälligheten) och ett avslutande möte, där även Benjamin Helen (leder hembesöken för rådgivning från Navizma AB) och Tommie Boholm deltog, har vi enats om att följande faktorer skall vara styrande för bytet från koax till fiber:

1.       Gör övergången så enkel som möjligt. En sak i taget! Samtliga hushåll som skall anslutas (227 av 229) skall ha tillgång till TV-paketet ”Lagom” samt bredband och IP-telefon (de som önskar) till 1.Juli. Vi har medvetet undvikit att ”allt skall vara klart på en gång 1.juli”, med hänsyn till att övergången sker i semesterperioden med begränsad tillgång till servicepersonal.

2.       Telia ansvarar för att varje fastighet ges möjlighet till hembesök av en representant för Telia som bistår med kvalificerad rådgivning om vilken ytterligare utrustning som är nödvändig för att hushållens önskemål skall tillgodoses. Det kommer att ske inom ett par veckor.

3.       När ovanstående punkter är åtgärdade anskaffar respektive hushåll den extra utrustning man kommit överens om (pkt 2) samt anmäler vid behov till Telia önskemål om installatör av utrustningen.


Tidsplan
Nätuppbyggnaden har nu kommit så långt, att man redan nästa vecka kommer att påbörja installation av router(gateway) och TV- box. Installationen sköts av den personal som installerade fiberomvandlaren (den vita plastlåda som installerats på insidan av väggen där fiberkabeln går in i huset).

När detta är klart kommer personal enl pkt 2 att bistå med de åtgärder som krävs för att ta fibernätet i bruk.

När nätet är driftsatt och router och TV-box installerade är TV-paketet Lagom tillgängligt utan kostnad fram till 1/7 2019. För bredbandet utgår avgift efter beställning för dem som vill utnyttja det direkt.


Installation av routern
Diskutera tillsammans med teknikern var routern skall installeras. Till routern kan anslutas TV-boxar, dator och IP-telefon med tråd. En TV-box kan också anslutas direkt till fiberomvandlaren.

Trådlös TV
Utöver router och TV-box krävs två stycken Airties (en vid routern och en vid TV-boxen). För varje ytterligare TV krävs en Airties samt en TV-box.

Uppsägning av nuvarande abonnemang
Uppsägning av tilläggspaket TV och bredband bör alltså ske före 1.Juni för att undvika dubbelbetalning. För dem som också abonnerar på IP-telefon från Comhem skall den inte sägas upp! I stället skall man anmäla till Telias kundtjänst alternativt till de Telia-representanter som gör hembesök, att man vill få telefonen flyttad och bibehålla numret. Telia sköter sedan övergången (porterar numret).

Hembesök och rådgivningspersonal
Telia kommer via Navizma AB att ha två representanter (Joel Knutsson och Sebastian Gutheim) som gör hembesök mellan kl 14-21 måndag till torsdag samt kl 12-20 på söndagar. Vid specifika önskemål, kontakta dem på benjamin@navizma.se

Representanterna kommer på plats att kunna hjälpa till med aktivering av den kollektiva TV- lösningen samt beställning av bredband, telefoni och övriga kanalpaket. De kommer även att ha unika erbjudanden för samfälligheten som överenskommits med oss.

Om ni mot förmodan inte skulle vara hemma under den period när hembesöken görs, kan ni även maila benjamin@navizma.se för att boka in ett möte där ni får hjälp via telefon. Viktigt att ni då skriver samfällighetens namn i ämnesraden samt skriver adress, namn, kontaktnummer samt önskemål för vilka tider som passar.


Övrigt
Glöm inte bort att kontrollera då och då på hemsidan. Det här är den sista infon om fiberövergången, som hamnar i era brevlådor. Eventuell tilläggsinfo kommer att läggas ut på hemsidan.
 
Lycka till med bytet!
önskar
Fiberinfogruppen

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter